Zamówienia publiczne - nowe progi unijne

Od 1 stycznia 2020 r. obniży się wysokość tzw. progów unijnych oraz średni kurs złotego dla zamówień publicznych. Ministerstwo Rozwoju przygotowało już projekt w sprawie kwot wartości zamówień oraz konkursów dla których ogłoszenie trzeba opublikować w unijnym dzienniku.

Od nowego roku obniży się wartości progów unijnych - to popularna nazwa kwot, które wyznaczają rodzaj postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Postępowanie o wartości poniżej tych kwot obarczone jest mniejszymi rygorami – jest prostsze w przeprowadzeniu – a ogłoszenia z nim związane publikowane są w krajowym Biuletynie Zamówień Publicznych.W efekcie najnowszej zmiany zamawiający częściej będą musieli stosować bardziej rygorystyczne procedury i publikować ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, a dokładnie umieszczenia go w TED (Tenders Electronic Daily) internetowej wersji „Suplementu do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej" poświęconego europejskim zamówieniom publicznym.

Wartości progowe od 2020 roku wyniosą dla:

• robót budowlanych - 5 350 000 euro (obecnie to 548 000 euro ) dla wszystkich zamawiających
  • dostaw i usług:
  • 139 000 euro (obecnie to 144 000 euro) dla zamówień w administracji centralnej;
  • 214 000 euro (obecnie to 221 000 euro) dla zamówień w administracji samorządowej;
  • 428 000 euro (obecnie to 5443 000 euro) dla zamówień sektorowych.

Ponadto od nowego roku kurs po jakim przelicza się euro w zamówieniach publicznych wyniesie 4,2693 zł, obecnie jest to 4,3117.

źródło: wolters kluwer