Obowiązkowa dematerializacja akcji

Z dniem 1 stycznia 2020 r. wchodzą w życie pierwsze zmiany Kodeksu spółek handlowych, dotyczące obowiązkowej dematerializacji akcji, wprowadzone ustawą o zmianie ustawy - Kodeks spółek handlowych oraz niektórych innych ustaw  z dnia 30 sierpnia 2019 r. (Dz.U. z 2019 r. poz. 1798), dalej: „Ustawa”).

Ustawa nakłada na spółki akcyjne i komandytowo-akcyjne szereg obowiązków, m.in. konieczność pięciokrotnego wezwania akcjonariuszy do złożenia dokumentów akcji w spółce oraz udostępnienia informacji o wezwaniu na stronie internetowej spółki. Pierwsze wezwanie powinno być dokonane do dnia 30 czerwca 2020 r.

Przed pierwszym wezwaniem akcjonariuszy, o którym mowa powyżej, spółka niebędąca spółką publiczną jest obowiązana do zawarcia umowy o prowadzenie rejestru akcjonariuszy z podmiotem, uprawnionym do prowadzenia rachunków papierów wartościowych, wybranym przez walne zgromadzenie albo - w przypadku spółki, której walne zgromadzenie podjęło uchwałę o zarejestrowaniu jej akcji w depozycie papierów wartościowych - umowy o rejestrację akcji w depozycie papierów wartościowych. Umowa o prowadzenie rejestru akcjonariuszy będzie także stanowiła podstawę do rejestrowania praw poboru akcji oraz zasadniczo powierzenia podmiotowi prowadzącemu rejestr pośredniczenia w wykonywaniu zobowiązań pieniężnych spółki wobec akcjonariuszy z tytułu przysługujących im praw z akcji.

Zasadnicze zmiany wprowadzone Ustawą dotyczą także skutku rozporządzenia lub obciążenia akcji, który nastąpi dopiero z chwilą dokonania w rejestrze akcjonariuszy stosownego wpisu.

Moc obowiązująca dokumentów akcji wydanych przez spółkę wygasa z mocy prawa z dniem 1 stycznia 2021 r. Przepisy o akcjach znajdą zastosowanie odpowiednio do wariantów subskrypcyjnych, świadectw użytkowych, świadectw założycielskich i innych tytułów uczestnictwa w dochodach lub podziale majątku spółki.

autor: Katarzyna Paderewska - Prawnik w Siwek Gaczyński & Partners