Piotr Waraksa

• Kontrakty handlowe
  • Doświadczenie
  • Po godzinach

Absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W 1998 r. został wpisany na listę radców prawnych przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie. Mec. Waraksa posiada wieloletnie doświadczenie w obsłudze międzynarodowych firm realizujących projekty inwestycyjne w Polsce, w zakresie doradztwa prawnego przy nabyciu, jak i zagospodarowaniu nieruchomości, w tym procesu budowy oraz komercjalizacji centrów handlowych i biurowców. Doradza w negocjacjach umów deweloperskich, umów sprzedaży nieruchomości, o prace projektowe, o generalne wykonawstwo oraz o zarządzanie projektem i nieruchomością. Jest ekspertem w zakresie umów najmu powierzchni handlowych i biurowych. W latach 2006-2011 pracował na stanowisku Senior Associate w Departamencie Nieruchomości i Budownictwa dużej międzynarodowej kancelarii prawnej. Doradza w języku polskim i angielskim.

Specjalizuje się w prawie nieruchomości i budownictwa oraz prawie zobowiązań. Od wielu lat mec. Waraksa doradza deweloperom, właścicielom i zarządcom nieruchomości komercyjnych. Przygotowuje analizy i raporty stanu prawnego nieruchomości. Projektuje, opiniuje i negocjuje umowy sprzedaży nieruchomości, umowy najmu, umowy przelewu wierzytelności, poręczenia, gwarancje i inne dokumenty prawne. Doradza w zakresie ustanawiania obciążeń nieruchomości, w tym ograniczonych praw rzeczowych (służebność, hipoteki). Świadczy pomoc prawną w aspektach cywilnoprawnych i administracyjnoprawnych związanych z zagospodarowaniem nieruchomości, w szczególności dotyczących zagospodarowania przestrzennego i procesu inwestycyjnego.

Posiada wieloletnie doświadczenie w obsłudze prawnej spółek prawa handlowego, w tym w zakresie prawa korporacyjnego. Zapewnia pomoc prawną w trakcie negocjacji umów handlowych w obrocie krajowym i międzynarodowym. Sporządza opinie i analizy prawne umów pod kątem ich zgodności z obowiązującymi przepisami prawa oraz zabezpieczenia interesów prawnych klienta.

Mec. Waraksa doświadczenie zdobywał doradzając przedsiębiorcom z branży deweloperskiej, budowlanej, IT i nowych technologii oraz wyrobów kosmetycznych, jak i na rzecz firm asset management, operatorów sieci restauracji oraz podmiotów z branży retail.

Pasjonat historii Polski XX wieku. W wolnych chwilach ogląda filmy w reż. Clinta Eastwooda i czyta książki Sergiusza Piaseckiego.